Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Svatý Bartoloměj - francouzská elegance v Karibiku

Vulkanický ostrov Svatý Bartoloměj (St. Barthélemy), který je obklopen divokým Atlantským oceánem a klidným Karibským mořem vznikl v dávných dobách sopečným výbuchem. V současnosti je ztělesněním francouzské karibské elegance a údajně nejdražší a nejexkluzivnější lokalitou v oblasti nejen Francouzských, ale celých Malých Antil.

Mnozí považují Svatého Bartoloměje, zkráceně St. Barth, za destinaci snů, klenot Karibiku, kde se scházejí bohatí a slavní. Na tomto ostrově o rozloze 21 kilometrů čtverečních narazíte hlavně na luxusní butiky se Chanelem, šampaňským a šperky. Dále jsou zde stovky tradičních kreolských domů, v nichž ovšem nežijí původní kreolští obyvatelé, jak by se mohlo zdát, ale zámožní přistěhovalci převážně z Francie. Skladba zdejšího obyvatelstva je také tím prvním, co mnoho zahraničních cestovatelů při návštěvě ostrova překvapí. Převážná část z 6000 stálých obyvatel je bělošského původu. Na černocha zde téměř nenarazíte, zatímco na zámožného Francouze na každém kroku. Francouzská kultura ovlivňuje život na Svatém Bartoloměji do posledního detailu. Patrná je v kuchyni, kde můžete ochutnat tradiční bagetu nebo některou ze specialit „haute cuisine“ (kuchyně nejvyšší kvality), ale také v módě a dalších odvětvích.

Ostrov byl v roce 1493 pojmenován po bratru Kryštofa Kolumba San Bartolomé a v roce 1648 osídlen francouzskými osadníky, kteří na něj připluli ze Svatého Kryštofa. První kolonie byla sice zničena Kariby, ale strategická pozice francouzského ostrova mezi anglickými koloniemi v Závětrných ostrovech urychlila v roce 1674 druhý pokus o osídlení. Tentokrát se na Svatém Bartoloměji usídlili protestantští hugenoti. V roce 1784 vyměnil francouzský král Ludvík XVI. ostrov St. Barth za obchodní práva na Baltu. Ostrov se tak stal na celé století švédským majetkem. Tehdejší švédský král Gustav III. jej však prohlásil za svobodný přístav, který po nějakou dobu velmi dobře vydělával na obchodu s nově nezávislými Spojenými státy americkými. Jakmile obchod poklesl, byl ostrov v roce 1878 prodán zpět Francii. 

Následovalo období zapomnění, které trvalo vlastně až do 80. let 20. století, kdy se St. Barth začal proměňovat v útočiště mezinárodní společenské smetánky. Na ostrově se dnes platí eurem a úředním jazykem je jak jinak než francouzština. Na ostrov nelétá z Evropy ani Severní Ameriky žádná přímá linka. Jakousi přestupní stanicí pro cesty na Svatý Bartoloměj je ostrov St. Martin, z něhož se dopravíte lodí, rychlostním katamaránem, nebo místním letadlem.

Ostrov vás okouzlí pestrostí a rozličností krajiny, celoročním příznivým klimatem a také širokou nabídkou aktivit. Vrcholky nepřevyšují nadmořskou výšku 300 metrů a povrch je tvořen spoustou poměrně strmých zelených kopců. Na Svatém Bartoloměji najdete nádherné zátoky skryté za příkrými útesy, překrásné bělostné pláže, tyrkysově modré moře i opečovávané tropické zahrady vytvářející dojem tropické svěžesti. Je zde dostatek sportovního vyžití, po celý rok se můžete věnovat šnorchlování, surfování, vodnímu lyžování, potápění, rybolovu, golfu, tenisu nebo jízdě na koni.

Na St. Barth je roztroušeno osm vesniček, které jsou vzájemně propojeny silnicí a najdete tu také hlavní město Gustavia. Gustavia byla pojmenována na počest švédského krále Gustava III. Je to hezké, čisté a upravené město, které ze tří stran obklopuje přístav a stráží ho čtyři pevnosti. Během zimní sezóny jsou v přístavu doslova namačkány elegantní jachty zámožných návštěvníků. V malebném centru města si můžete obhlédnout butiky, klenotnictví a kavárny, které jsou většinou plné zákazníků. Neodmyslitelným symbolem města a také důležitým orientačním bodem je špičatá střecha švédské zvonice. Na západní straně přístavu můžete navštívit Musée de Saint Barth pojednávající o místní historii, kultuře a zvycích. Ve sbírkách jsou k vidění votivní předměty indiánů, koloniální dokumenty, slaměné klobouky z palmových listů, rybářské pasti a unikátní škrobené čepce „caléche“, známé také pod názvem „quichenottes“ neboli anglicky „kiss me not“, což znamená „nelíbej mě“. Právě tyto čepce byly kdysi považovány za nejlepší ochranu před neodbytnými Angličany a Švédy. V blízkosti hlavního města se rozkládá pláž Shell Beach táhnoucí se až k zálivu Anse de Grand Galet.

Severně od Gustavie stojí za návštěvu rybářská vesnička Corossol, v blízkosti které se nachází Inter-Oceans Museum opatrující poutavé sbírky lastur. Právě zdejší sbírka je údajně druhou největší na světě svého druhu a vyniká dokonce několika kusy mušlí rekordní velikosti. Vesnice se proslavila také ručním pletením košíků, které jsou tradičním suvenýrem. Na severním pobřeží Svatého Bartoloměje najdete vesnici St. Jean, kde vyrostla malá skupina hotelů, restaurací a obchodů. Východní pobřeží ostrova pak lemuje pláž Anse du Grand Cul-de-Sac a směrem do vnitrozemí se zvedá 281 metrů vysoký kopec Morne du Vitet. Za nejlepší pláže na jižním pobřeží jsou považovány Anse de Grande Saline a Ande du Gouverneur. Obě jsou přírodní, nijak nevybavené. Nabízí hluboký hřejivý bílý písek a nádherný výhled na nedaleké ostrovy Saba, Sint Eustatius a Svatý Kryštof.

- jap -

Článek byl zobrazen 9 281 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko